Waschblekerij, waskaarsenfabriekje
aan het Mennonietenpad vanouds Groenhovenspad
te Amsterdam en Nieuwer-Amstel

Deze opsomming van namen behoort tot het boek ''Het Mennonieten Eijland & Museumplein, twee eeuwen
wonen en werken tussen polderslootjes'
. Ruim twee eeuwen overbrugt deze reconstructie van een ‘eiland' onder de rook van Amsterdam. Vanaf eind Gouden Eeuw tot het laatste kwart van de negentiende eeuw, toen het ooit zo pittoreske gebied, in de jaren van industrialisering en modernisering, werd opgeslokt door de grote stad en ruimte moest maken voor de cultuurtempels rond het Museumplein.


waskaarsenfabriek 'De Honingbije'

Het verhaal telt meer dan honderd illustraties en is interessant voor iedereen met voorouders langs de Buitensingel, zeker als u de naam van een voorouder hieronder tegenkomt!

Ook een aanrader voor liefhebbers van verdwenen molens of die bewoners van de huidige Museumbuurt met belangstelling voor de historie van hun woonomgeving.

Het mooie, op traditionele wijze, ingebonden boek, met kleuren omslag (hardcover), telt 180 pagina's. Een aantal pagina's (een preview) kunt u hier inzien. Het handzame boek, in prachtige kleurendruk op verdikt papier, kost € 37,95 excl. verzendkosten. Boekhandel(advies)prijs € 46,95. Geïnteresseerd of bestellen? Stuur mij een email !

 Wasblekerij (preview)

Aan het einde van het Mennonietenpad - vanouds Groenhovenspad - stond op het grondgebied van Nieuwer-Amstel een ‘Waschbleekerije' ofwel een wasblekerij. Hier bleekte men bijenwas voor het fabriceren van kaarsen.  

Waschblekers, waskaarsfabrikanten cq eigenaren:

Samuel Gerinse / Geringhs / Geerinx, Lijsbeth Tellij / Elisabeth Tillij, Jacob Schuijlenburgh, Catrina le Gouche, Nicolaas Blommert / Bloemert / Bloemerts, Catharina Pronck / Pronk, Robbert Neel, Sara Pike, Dirk Bierman, Joannes Heijsterman, Catharina Blommert / Blommerts / Bloemmerts / Bloemerts, Otto Berg / Jonkheer Otto Willem Johan Berg, Jan IJpelaar.

Informatie over het Amsterdamse Kaarsenmakers-gilde is o.a. onverwacht te vinden in het Stadsarchief Amsterdam, in de Bibliotheek collectienummer 15009, inv.nr. 7897 - Divers materiaal over Houtzaag Molenaarsgilde 1776, waartussen dus ook stukken betreffende het gilde der Kaarsenmakers.

Wilt u een scan van enkele pagina's van de Extracten van dit gilde? Stuur mij een email !

LEES VERDER onder de knop PUBLICATIES