De nakomelingen van Marie Weilers en Wilhelm Spengler

 

VIII-f Weilers, Maria Cornelia [Marie] is geboren op maandag 29 juni 1874 in Amsterdam, dochter van Weilers, Franciscus Nicolaas en Donker, Wilhelmina Gerardina. Zij is NH gedoopt in Amsterdam. Zij is overleden op dinsdag 1 april 1941 in Den Haag, 66 jaar oud. Beroep: linnennaaister. Trouwde, 31 jaar oud, op donderdag 1 maart 1906 in Amsterdam met Spengler, Wilhelm Leonard, 49 jaar oud. Hij is geboren op donderdag 31 juli 1856 in Grünerwelfingen, bij Ulm [Württemberg] in Duitsland, zoon van Spengler, Johannes en Duckeck, Regine Magadalene. Hij is overleden op maandag 19 mei 1924 in Den Haag, 67 jaar oud.
Beroep: directeur, hotelportier

Kinderen van Weilers, Maria Cornelia [Marie] en Spengler, Wilhelm Leonard:

1. Weilers, Wilhelm Gerardus Adolf [Willy], geboren op vrijdag 12 augustus 1904 in Amsterdam. Volgt IX-k.

2. Spengler, Leonardt Marinus Cornelis, geboren op dinsdag 2 juli 1907 in Amsterdam. Volgt IX-l.

Marie wordt geboren ‘des namiddags ten twee ure in het huis staande aan de Wagenstraat 9' een smal straatje uitkomend op de Amstel. Aangifte op 30 juni door haar vader en getuigen Albertus Schultz, broodbakker en Johannes Hendrik Cornelis Ruijter, timmerman.

Na het overlijden van haar vader is zij haar moeders steun en toeverlaat. Ze verlaat het ouderlijk huis pas op haar 27e en is dan linnennaaister van beroep. Op haar 30e krijgt ze een buitenechtelijke zoon van Wilhelm Spengler. Hij is dan nog getrouwd met Maria Frederika van Oort. Dit huwelijk werd ontbonden op vrijdag 5 januari 1906, vanwege bewezen overspel.

Volgens de ondertrouwakte met Marie, woont hij ‘sedert 22 november 1880 alhier en is geen Duitscher meer'. Marie brengt een kind mee in het huwelijk dat niet erkend kan worden volgens dezelfde akte. Vandaar dat dit zoontje haar achternaam draagt.

Twee maanden na zijn scheiding trouwt ze alsnog met Wilhelm en krijgen ze nog een tweede zoon. Hij is dan Directeur ener Naamloze Vennootschap genaamd 'Parkzicht', aan de Stadhouderskade 25.

Dit was het luxe Hotel Parkzicht, met uitzicht op het Vondelpark [afgebroken in de jaren '60, hier staat nu het Parkhotel], waar de welgestelde Amsterdams elite z'n trouwerijen vierde.

 

Een goede ‘partij' dus voor Marie. Wat er mis ging? Iets in elk geval want vanaf 6 maart 1908 verblijven ze negen jaar in Den Haag, in de 1e v.d. Boschstraat 132. Hij werkt hier als hotelportier, weliswaar bij het chique ‘hotel Des Indes', waar ook zijn a.s. zwager Pieter Speet dan werkt als kok, maar toch...

Broer Frans woont vanaf 1911 ruim een jaar bij hen in. Jongste zusje Rika is vanaf 6 juli 1915 zelfs bij Marie in dienst als assistent huishoudster.

't Was in die tijd vooral in Den Haag heel moeilijk om huispersoneel te vinden. Vooral jonge vrouwen konden vanaf die tijd namelijk, dankzij de beginnende emancipatie ook makkelijker werk vinden in winkels en kantoren, wat hoger in aanzien stond en ook niet onbelangrijk, ze werkten er veel korter. Een inwonend dienstmeisje werkte in die tijd zo'n 15 uur per dag en had slechts eenmaal per twee weken een vrije zondag!

Op 30 november 1917 kan Wilhelm zich verbeteren en ze verhuizen naar het Oranje Hotel in Nijmegen. Na vijf jaar wordt hij ambtshalve overgeplaatst naar het mondaine en luxueuze Kurhotel in Scheveningen. Hij bekleedt hier de voorname functie van Hoofd nachtportier [nu zouden we dit senior manager noemen].

Het gezin vindt er woonruimte op stand aan de Schenkkade 103, een groot hoekhuis, in de luxe Haagse wijk Bezuidenhout. Door bemiddeling van het Hof woonde jarenlang de Japanse gezand bij hen in huis. Zij konden elkaar niet verstaan, maar konden uitermate goed met elkaar overweg. Ze hadden twee dienstmeisjes met van die witte kanten schortjes en leefden op grote voet.

Haar zussen Mien, Cato en Rika wonen, op verschillende tijdstippen tijdelijk bij hen in. Zijn zus Frida Spengler uit Ulm, verbleef graag de zomermaanden bij hen. Ook de neefjes en nichtjes logeerden er wel eens en stonden verbaast over de bekakte manier van leven. Zo herinnert nichtje Lida zich de zilveren tafelbel, waarmee tante Marie haar dienstmeisje opriep om haar bijvoorbeeld een glas water te brengen.

Het gezin Spengler gaat regelmatig op vakantie in Duitsland in de buurt van Ulm, zijn geboortestreek. Daarnaast zijn er vele dagjes uit samen met de gezinnen van haar zussen en jongste broer. Ze picknicken en vissen regelmatig bij Warmond en brengen vele zomerse dagen door op het Scheveningse strand.

Wilhelm overlijdt 67 jaar oud ‘des namiddags ten 11 ure' in hun huis. Bij de aangifte op 22 mei 1924 door Gerardus Hoefnagel en Jan Timp, melden zij dat Wilhelm 19e dezen is overleden, de namen der ouders zijn de aangevers niet bekend.

Vanaf 13 augustus 1926 woont nichtje Mina Beverdam gedurende een jaar in bij tante Marie en haar zoons. Volgens het adressenarchief van de gemeente Den Haag blijft Marie hier wonen tot aan haar dood. Overigens 9 maanden eerder dan haar moeder...

 

IX-g Weilers, Wilhelm Gerardus Adolf [Willy] is geboren op vrijdag 12 augustus 1904 in Amsterdam, zoon van Weilers, Maria Cornelia [Marie] en Spengler, Wilhelm. Hij is overleden op woensdag 7 mei 1986 in Amstelveen, 81 jaar oud.

Beroep: pianist, hotelportier

(1) Trouwde, 31 jaar oud, op woensdag 4 maart 1936 in Den Haag met Grieshammer, Bertha Lisette Alma [Alma], 28 jaar oud. Zij is geboren op donderdag 9 januari 1908 in Förbau, Duitsland. Zij is overleden op donderdag 26 juni 1980 in Linz am Rhein, 72 jaar oud.
(2) Trouwde, 77 jaar oud, op woensdag 7 juli 1982 in Amstelveen met Ziem, Helga, 58 jaar oud. Zij is geboren op donderdag 4 oktober 1923 in Kolberg, Duitsland. Zij is overleden op zaterdag 13 maart 1999 in Amsterdam, 75 jaar oud.

Kind van Weilers, Wilhelm Gerardus Adolf [Willie] en Grieshammer, Bertha Lisette Alma:

1. Weilers, Sylvia Wilma Alma, geboren in Den Haag.

Willy groeit op in Den Haag en blijkt zeer muzikaal. In 1927 is Willy pianist in het orkest van de heer Sassen, van het mondaine Hotel Central, aan de Lange Poten te Den Haag.

Uit de Ochtendeditie van de krant "Het Vaderland" van 1 september 1927, met een verslag van Koninginnedag rond Den Haag, waarbij Willy Weilers de muzikale omlijsting verzorgt van het kinderfeest in Tjadens Metropool.

Op 1 augustus 1929, trekt de dan 25 jarige Willy in bij zijn tante Rika, gehuwd met Gerard Beverdam, in het huis aan de Ceintuurbaan 35 / 1 hoog te Amsterdam. Hij staat dan echter bijgeschreven op de gezinskaart van zijn grootmoeder, die ook hier inwoont. Hij werkt er als hotelportier.

Vanaf 5 juni 1930 werkt hij vijf jaar als inwonend hoofdportier bij het Grand Hotel Wüst, gelegen aan de Boulevard Barnaart 6 te Zandvoort. Dit grote luxe hotel had een speciale portiersloge met telefoon, zoals in de oude telefoonboeken vermeld staat. Het telefoonnummer van de portier was 3.

Vanaf 10 december 1935 woont hij vier maanden in Heemstede tot zijn huwelijk met Alma. Vanaf hun huwelijk woont het jonge stel in de van de Wateringelaan 210 te Voorburg. Hier wordt ook hun enige dochter geboren.

Op 21 juli 1958 verhuizen ze naar Nieuwer Amstel, waar ze wonen aan de Rembrandtweg 213. In 1964 wijzigt de naam van Nieuwer Amstel in Amstelveen, het adres blijft verder hetzelfde. Tante Dien logeert na het overlijden van haar echtgenoot, in 1969 nog enige tijd bij hen thuis.

Alma overlijdt op 72 jarige leeftijd in Linz am Rhein in Duitsland. Twee jaar later, hertrouwt de dan 77 jarige Willy met Helga, ook een Duitse van komaf. Op 31 augustus 1984 verhuizen zij samen vanuit Amstelveen naar Ouder - Amstel en slijten hun laatste jaren aldaar aan de Sluisvaart 127, een typisch jaren ‘80 leuk nieuwbouw wijkje.

 

IX-h Spengler, Leonardt Marinus Cornelis is geboren op dinsdag 2 juli 1907 in Amsterdam, zoon van Weilers, Maria Cornelia [Marie] en Spengler, Wilhelm Leonard. Hij is overleden op donderdag 9 juli 1981 in Den Haag, 74 jaar oud.
Beroep: koopman, ambtenaar

Trouwde, 34 jaar oud, op zaterdag 25 april 1942 in Den Haag met van Droffelaar, Dorothea, 26 jaar oud. Zij is geboren op zaterdag 2 oktober 1915 in Den Haag, dochter van van Droffelaar, Bart en Grijn, Adriana Maria. Zij is overleden op zaterdag 31 januari 2004 in Leidschendam - Voorbug, 88 jaar oud.

Leonardt groeit op in een welgesteld gezin. Er waren altijd veel tantes en ooms, neefjes en nichtjes over de vloer. Hij is een beetje een eenzelvig jongetje, dat liever met zijn hondje Kazan speelde dan met andere kinderen.

Hij verlaat het ouderlijk huis pas op z'n 29e, hij woont dan in de van der Doeslaan 1, te Wassenaar en is koopman van beroep. Vanaf 7 mei 1936 verblijft Leonardt negen maanden in Rheden. Eind januari 1937 woont hij weer bij moeder thuis aan de Schenkkade 103. Hij blijft hier ook wonen na het overlijden van zijn moeder in 1941. Vervolgens trouwt hij in '42 met Dorothea. Het huwelijk wordt gesloten voor ‘den Ambt van den Duitschen Burgerlijke Stand' te Den Haag.

Kinderen van Spengler, Leonardt Marinus Cornelis en van Droffelaar, Dorothea:

1. Spengler, Maria Jeanne Dorothea, geboren in Den Haag.
2. Spengler, Frits Leonhard Bart, geboren op maandag 2 juni 1947 in Den Haag. Hij is ongehuwd overleden op zondag 13 oktober 1996 in Den Haag, 49 jaar oud.

Ze wonen al die tijd in het huis aan de Schenkkade 103, alwaar ook hun dochter ter wereld komt. Hun huis werd op zaterdag 3 maart 1945, om 9.08 uur precies, weggebombardeerd.

De Duitse bezetter vuurde vanaf de lanceerplaatsen in het nabij gelegen Haagse Bosje en het landgoed Duindigt, V-2 [Vergeltungswaffen] raketten af, gericht op Londen. Bij een poging van de Britten om de V-2's uit te schakelen, kwamen er door een communicatiefout per ongeluk ook bommen op het Bezuidenhout terecht. De gevolgen van het bombardement waren desastreus: 520 doden, 230 zwaar gewonden en 432 vermisten. 3300 huizen waren verwoest, 1200 zwaar beschadigd, 30.000 mensen raakten dakloos.

Zo ook het gezin van Leonardt en Dorothea. Ze zijn waarschijnlijk ergens tijdelijk opgevangen en betrekken op 2 juni 1945 alweer een woning in de Lekstraat 21b, vlakbij hun verwoeste huis, in dezelfde wijk Bezuidenhout. Hier wordt ook hun zoon Frits geboren. Na de oorlog werkt hij jarenlang op het Ministerie van Binnenlandse Zaken tot aan zijn pensioen.