De nakomelingen van Frans en Jo, 'WINKELIERS in verfwaren en comestibles'

VIII-h Weilers, Franciscus Antonius [Frans] is geboren op woensdag 26 januari 1881 in Amsterdam, zoon van Weilers, Franciscus Nicolaas en Donker, Wilhelmina Gerardina. Overleden op woensdag 14 december 1955 in Amsterdam, 74 jaar oud. Hij is begraven op zaterdag 17 december 1955 op Begraafplaats ´de Nieuwe Ooster´ in Amsterdam.
Beroep: huisschilder, decoratieschilder, winkelier in verfwaren en comestibles
Trouwde, 33 jaar oud, op donderdag 19 november 1914 in Amsterdam met Smaal, Johanna, 27 jaar oud. Zij is geboren op zaterdag 4 december 1886, dochter van Smaal, Arie en Verbeek, Maria Hendrika. Zij is overleden op donderdag 21 november 1974 in Harderwijk, 87 jaar oud. Zij is begraven op maandag 25 november 1974 te Begraafplaats ´de Nieuwe Ooster´ in Amsterdam.

Frans wordt geboren ‘des namiddags ten tien ure in het huis staande aan de Quellijnstraat 98', deze kruist de Ferdinand Bolstraat. Aangifte op 28 januari door zijn vader en getuigen Johannes Luca Ruarius, smid en Franciscus Johannes Henricus Le Loup, smid.

Hij wordt aanvankelijk huisschilder. Tijdens zijn militaire dienstplicht, is hij ‘Gele Rijder' in het Regiment der Rijdende Artillerie [te paard], gelegerd in Arnhem. Dit was in die tijd, een zeer eervolle positie.

De ‘Gele Rijders' kregen in de volksmond deze bijnaam, vanwege het uniform met een kort donkerblauw jasje versiert met gele dubbele lissen aan de voorkant, en de kolbak, een van berenvacht vervaardigd hoofddeksel. Zij hadden ook een belangrijke ceremoniële taak tijdens officiële gebeurtenissen zoals staatsbezoeken en andere evenementen van het Koninklijk huis.

Vanaf 21 augustus 1898 verblijft Frans zes maanden in Düsseldorf, Duitsland. Bij terugkomst woont hij weer thuis bij moeder in de Joh. Wagenaarstraat 15 / 2 hoog. Vervolgens gaat hij op 7 juli 1900 voor ruim een half jaar naar Zürich, Zwitserland. Na terugkomst vertrekt hij begin 1911 opnieuw uit Amsterdam en werkt dan een poos als decoratieschilder in Den Haag, waar ook hij bij zus Marie inwoont. Vanaf 7 juli 1912 tot medio 1914 verblijft hij opnieuw in Zürich, Zwitserland. Volgens overlevering restaureerde hij hier ikonen en kerken en voorzag hij klokken opnieuw van bladgoud.

Hij en Johanna trouwen te Amsterdam en wonen vanaf hun huwelijksdag acht jaar lang in de Lampongstraat 12 / 2 hoog. Hier worden de eerste drie kinderen geboren en heeft hij er z'n eerste eigen zaak in verfwaren en huishoudelijke artikelen.

Kinderen van Weilers, Franciscus Antonius en Smaal, Johanna:

1. Weilers, Frans geboren op woensdag 15 maart 1916 in Amsterdam. Hij is overleden op donderdag 24 april 1919 in Amsterdam, 3 jaar oud.
2. Weilers, Johan [Jo] geboren op donderdag 24 januari 1918 in Amsterdam Volgt IX-i.
3. Weilers, Frans
geboren op dinsdag 4 januari 1921 in Amsterdam Volgt IX-j.
4. Weilers, Louis geboren op maandag 24 maart 1924 in Amsterdam Volgt IX-k.

De eerstgeborene, Fransje overlijdt op driejarige leeftijd in 1919, aan een hersenvliesontsteking. Hij was een pienter kereltje en wordt ‘kostbaar' begraven in het speciaal daarvoor aangekochte familiegraf, op Begraafplaats ´de Nieuwe Ooster´ in Amsterdam. Tweede zoon Johan is dan 15 maanden oud. In 1921 ziet opnieuw een zoon het levenslicht, hij krijgt dezelfde naam als zijn overleden oudste broertje. Z'n leven lang werd hij vergeleken met dit jongetje.

Op 18 september 1922 verhuist het gezin naar de Nassaukade 101, waar ze slechts 11 maanden wonen. Vervolgens vinden ze een woning in de Molukkenstraat 46 / 2 hoog, alwaar de jongste zoon Louis geboren wordt. Op 2 februari 1925 versjouwen ze het huisraad naar het Ambonplein 11, waar ze 4,5 jaar wonen. Hier hebben ze joodse buren en de jongens, steken op Sabbat vaak voor hen het gas en licht aan, zoals toen heel gebruikelijk was in het vooroorlogse Amsterdam. Soms kregen ze er een stuiver voor, als dank.

Dan wordt er op 19 november 1929 nog een keer verhuisd, naar de Archimedesweg 10 / huis, waar ze wonen tot 25 september 1934. Het gezin vertrekt op die dag vanuit Amsterdam naar Zeist, waar ze aan de Voorheuvel 51 gaan wonen, toen de drukste winkelstraat van Zeist.

Frans begint er zes weken eerder ‘De Econoom' een winkel in verfwaren, glas, comestibelen [kruidenierswaren en huishoudelijke artikelen] en borstelwerk.

Volgens dit artikel uit de Zeister Courant van 4 oktober 1934, een zeer verzorgde, rijk gesorteerde en moderne zaak.

Rond 1936 verhuizen ze binnen Zeist naar Nooitgedacht 66, voor krap twee jaar. Op 10 oktober 1938 betrekken ze een woning aan de Kroostweg 19b [oude nummering, veranderde later in nr. 53], een royale twee onder één kap woning met een grote tuin. Zoon Johan verhuist wel mee naar Zeist, maar woont er slechts drie jaar, waarvan hij er één in militaire dienst doorbrengt. De twee jongste zoons werken mee in de winkel en wonen er ook een poos je boven.

Gedurende de oorlogsjaren, wist Frans door zijn uitstekende Duits zijn zoons te behoeden voor de ‘Arbeitseinsatz'. Bij diverse huiszoekingen weerde hij met zijn praten de Duitsers bij zijn voordeur af, terwijl zijn zonen boven in een kast zaten. Tijdens diezelfde oorlogsjaren verdwijnt de winkelvoorraad en in 1945 doen zij de ‘lege' winkel over aan zoon Frans.

Op 9 december 1946, Frans is dan 65 jaar oud, verhuizen hij, Johanna en jongste zoon Louis terug naar Amsterdam en betrekken een woning aan de Keizersgracht 607 / 1 hoog. Drie jaar later verkassen ze naar de Marco Polostraat 207 / 1 hoog om op 23 februari 1953 voor de laatste maal samen te verhuizen naar de Plantage Badlaan 17 / 1 hoog, vlakbij dierentuin Artis, in Amsterdam.

Telkens als ze bij de kinderen op bezoek kwamen hadden ze cadeautjes bij zich voor hun kleinkinderen. Zoals een negerinnenpop, die Frans heel kunstig zelf gemaakt had. Een kleindochter, toen nog een peuter "oh, wat vond ik dat raar, je kon de pop geen kleertjes aan doen, want er zat een rieten rokje aan vast".

Frans overlijdt op 74 jarige leeftijd in het ziekenhuis, de kinderen en een paar kleinkinderen nemen nog afscheid van hem. Ze geven hem een handje, zonder te beseffen dat opa in dat grote witte ziekenhuisbed dood zal gaan.

Jongste zoon Louis blijft bij moeder wonen en schoondochter Corrie trouwt hierin. Ook de drie jongste kleindochters worden hier geboren. Johanna ging dementeren en zoon Frans verhuisde zijn moeder regelmatig van het ene naar het andere tehuis in Nijkerk, Harderwijk en Ermelo en er was altijd maar één groot probleem voor haar, mijn vazen! Waar zijn mijn vazen gebleven? Haar levenseinde komt aan het Kerkplein 9 te Harderwijk. Zij was een zeer gelovig mens.

 

IX-i Weilers, Johan [Jo] is geboren op donderdag 24 januari 1918 in Amsterdam. Hij is overleden op woensdag 8 mei 1996 in Maastricht, 78 jaar oud.

Beroep: tennisracket maker, kelner, purser, horecaondernemer. Trouwde, 28 jaar oud, op donderdag 18 april 1946 in Rotterdam met Kortmulder, Francisca Johanna Maria [Bobby], 21 jaar oud, nadat zij op donderdag 14 maart 1946 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan. Het kerkelijk huwelijk vond plaats op dinsdag 30 april 1946. Zij is geboren op vrijdag 27 juni 1924 in Rotterdam, dochter van Kortmulder, Johannes Franciscus en van der Ven, Martina Anna Maria. Zij is overleden op zondag 31 oktober 2004 in Leiden, 80 jaar oud. Beroep: horeca ondernemer.

Jo wordt geboren als 2e zoon van de vier in de Lampongstraat 12 / 2 hoog te Amsterdam. Zijn vader noemt hem als peuter, liefkozend Pipi. Na de verhuizing van zijn ouderlijk huis naar Zeist, maakt hij daar de HBS net niet af en gaat op 18 jarige leeftijd in militaire dienst en verlaat deze als sergeant. Hij staat dan ingeschreven bij zijn ouders aan de Kroostweg in Zeist.

Jo begint zijn werkzame leven als tennisracket maker. Dit beroep oefent hij uit tot 18 september 1937, wanneer hij vanuit Nooitgedacht 66 te Zeist [z'n ouderlijk huis] naar de Amsterdamse Spuistraat 266, [inwonend ten huize van mevr. Wagner] verhuist. Hij is dan 19 jaar en zeer intelligent. Hij gaat er werken als kelner bij zijn oom Louis, in Cafetaria ‘de Bock' aan het Kleine Gartmanplantsoen.

Hij bezoekt samen met neef Bob, kort voor 2e wereldoorlog, de Hogere Hotelvakschool te Den Haag. Zijn opleiding wordt betaald door z'n oom Louis. Vrij opmerkelijk gezien de gierigheid waar Lou toen om bekend stond, als het om familie aangelegenheden ging. In ruil daarvoor moet hij Bob, die eigenlijk niet de vereiste vooropleiding had, bijspijkeren en begeleiden tijdens hun studie, overigens met groot succes!

Jo leert tijdens de opleiding zijn aanstaande vrouw en medestudent Bobby kennen. Tijdens hun opleiding wordt, in verband met de voedselschaarste rond de oorlogsjaren, bijvoorbeeld het trancheren van een kip, geoefend op houten kippen.

Evenals neef Bob, duikt hij tijdens de oorlogsjaren onder als schippersknecht, geregeld door oom Lou. Het is opmerkelijk hoeveel Jo op oom Lou en neef Loutje leek. Hij had dezelfde korte en gedrongen lichaamsbouw, dezelfde gezichten, dezelfde ondeugende grapjes, dezelfde charmante trekken en manier van denken en intelligentie. Hij leek totaal niet op zijn vader en twee jongere broers, die juist lang en tanig van bouw waren en nogal braaf van karakter en daardoor ook heel anders in het leven stonden. Jo gaat met neef Loutje en nicht Lida om als waren zij broer en zus. Jo en Lida waren overigens beiden socialist in hart en nieren.

Jo vervolgt zijn horeca loopbaan als hoofdkelner in cafétaria ‘de Bock', de zaak van oom Louis en als purser bij de KLM. Hij trouwt in 1946 te Rotterdam met de Rooms katholieke Bobby en neemt dit geloof op aandringen van haar vader aan, om te kunnen trouwen.

De datum van het kerkelijk huwelijk, 30 april, werd door hen altijd gevierd als zijnde hun trouwdag. Koningin Wilhelmina zat toen nog op de troon en pas later beseften ze zich ‘balend' [want ze waren principiële republikeinen en dus anti Oranjehuis] dat hun trouwdag op de ‘nieuwe' Koninginnedag viel!

Kinderen van Weilers, Johan [Jo] en Kortmulder, Francisca Johanna Maria [Bobby]:

1. Weilers, Sophie Alexandra [Fieke], geboren op donderdag 8 mei 1947 in Amsterdam Volgt X-a.

2. Weilers, Berend Wouter, geboren op dinsdag 8 maart 1949 in Amsterdam Volgt X-b.

3. Weilers, Ruth Louise, geboren op dinsdag 25 augustus 1953 in Haarlem Volgt X-c.

In 1947 wonen ze in Amsterdam aan de Keizersgracht 607 boven het koetshuis [paardenstallen] van de ambtswoning van de Burgemeester. Dochter Fieke en zoon Berend zien hier het levenslicht.

In 1949 drijft hij Hotel ‘Welgelegen, het vakantiehuis van de Nederlandse Reisvereniging, aan de Hoogeweg 64 te Zandvoort. Het bedrijf kreeg een officiële Bondshotelvergunning van deze Reisvereniging. Vanaf oktober 1950 zit het hotel in de wintermaanden stampvol met Indische gezinnen van de voormalige K.N.I.L., die op allerlei kleine kacheltjes op de hotelkamers hun eigen Indische maaltijden bereidden.

In 1951 kocht Bobby's vader, bankdirecteur van beroep, het pand ‘Zuidenwind' aan de Brederodestraat 104 te Zandvoort voor zijn dochter en schoonzoon. Na hier enkele jaren een pension te hebben gedreven, was het verkrijgen van de Hotelvergunning voor het gezin een groot feest. Dochter Ruth, wordt in een Haarlemse kliniek geboren.

Gedurende de zomermaanden is Jo hotelier in Zandvoort en in de wintertijd werkt hij in diverse functies en bedrijven, om zo het gezinsinkomen bij te spijkeren. Zo vaart hij tussen 23 december 1956 en 4 januari 1957 als major domo op de M.S. Alhena, bij de van Nievelt, Goudriaan & Co's stoomvaart Mij. en later ook nog als hofmeester op de M.S. Cottica. Onder auspiciën van Jo komt er in 1955 een groep van 110 Engelse padvinders naar Nederland. De 52 meegereisde familieleden logeren bij hen in het hotel. Jo en Bobby doen vreselijk hun best om hen mooie maaltijden voor te schotelen, maar die Engelsen lustten niks, alleen sufgekookte andijvie...

Jo bedacht voordat het verschijnsel snack automatieken zijn intrede deed, dat de handel in door hemzelf vervaardigde en smakelijke kroketten een gat in de markt zou zijn. De kinderen moesten huis-aan-huis met foldertjes en kleine zakjes verpakte kroketten en hij verwachtte hiervan vele bestellingen. Een geweldig idee, maar de uitwerking ervan kwam niet van de grond.

Ook maakten ze plannen om naar Canada te emigreren en daar een restaurant te beginnen op het vliegveld. Alles was eigenlijk al rond en stond ingepakt klaar, tot op 't laatste moment de boodschap kwam dat hun emigratie alsnog werd afgewezen. Dit vanwege het feit, dat Jo tijdens zijn diensttijd, communistische krantjes zoals ‘de Waarheid' verspreid had...

In 1957 kopen ze pro-forma hotel ‘Zuidenwind' van haar vader, om het één dag later inclusief de inventaris en goodwill, met winst te kunnen verkopen. De nieuwe vrouwelijke eigenaar, pakte na het ondertekenen van de koopakte haar damestasje en haalde er cash het afgesproken bedrag uit!

Vervolgens pachtten zij van de brouwerij ‘de Drie Hoefijzers' de Café-Restaurants ‘De Beurs en Moderne' aan de Grote Markt 6 en de Veemarktstraat te Breda [nu bekend als ‘t Hart van Breda]. Het gezin woonde boven het via een T-vorm aan elkaar verbonden complex van drie gebouwen, boven ‘de Beurs'. Een pand met enorme grote speelzolders. Hier behoorde ook cafetaria ‘Flits' in de St. Jansstraat tot de bedrijven, waar overigens zo'n 60 man personeel rondliep. De omzet was niet in verhouding tot zoveel personeel. Kortom, er bleef veel te weinig over voor het gezin en de geldzorgen drongen ook door tot de kinderen.

Jo en Bobby waren zeer gastvrij, sociaal betrokken, slim en geïnteresseerd in alles. Beiden namen het leven zoals het kwam en ze maakten zich niet zo druk om regeltjes en de naoorlogse fatsoensnormen.

Rond 1964 kwam het gezin naar Overveen, met de verwachting om, na eerst als bedrijfsleiders te hebben gewerkt, het beroemde restaurant en uitspanning ‘Kraantje Lek' aan de Duinlustweg te kunnen overnemen. Het bleek dat de eigenaars onder het mom van opvolgers telkens goedkoop bedrijfsleiders in huis haalden. Overigens woonde het gezin leuk, in de uitspanning met een speeltuin, de bekende Holle Boom en het zandduin de Blinkert er pal naast.

Na krap twee jaar hielden ze het voor gezien en verhuisden voor korte tijd naar Vlake [gemeente Kruiningen] in Zeeland, waar de kinderen helemaal in Goes naar school moesten.

Vervolgens verhuizen ze in 1967 naar de Rijp in Noord-Holland. In dit pittoreske stadje beheerden zij Café - Bistro ‘Het Rijper Wapen' aan het Zuideinde. Ook hier woonden ze boven de zaak. Daarna ging het gezin naar Wassenaar, waar Jo en Bobby 2,5 jaar als bedrijfsleiders van het restaurant van de Koninklijke Haagsche Golf en Country Club werkten. Een zeer luxueus pand, met een even luxe woning erbij. Echter het publiek was vreselijk arrogant en veeleisend!

Begin 1969, verhuist het gezin naar Limburg, alwaar Jo bedrijfsleider wordt van Hotel ‘Op de Dries' te Slenaken. Toen nog een onderdeel van de Stichting Vakantie Verblijven, voor leden van de vakbond NVV. Een prachtige locatie, waar ze vanuit de huiskamer zicht hebben op het Gulp dal.

Op 22 januari 1970 vestigen zij zich in Maastricht, alwaar dan voor korte tijd Hotel ‘du Transvaal', in Eijsden vlakbij Maastricht door hen beheerd wordt. Vervolgens zijn ze enkele seizoenen de exploitanten van het kantine - restaurant van de Maastrichtse watersportvereniging MCC. Het gezin woont dan in de Schepen de Wicstraat in 't gehucht Heer [nu een wijk van Maastricht].

Tussen 1970 en 1980 was Jo eigenaar van het eetcafé ‘In de Galleije, gelegen in de binnenstad aan de Tongersestraat 3. Ter plaatse beter bekend als het aloude "Ma van Sloun". Hij maakte van dit slaperige café een hip eetcafé, waar veel artiesten en studenten kwamen. Veel nu beroemde toneelspelers hebben daar hun studentenjaren doorgebracht.

Voor de collega restauranthouders en hun klanten bleven zij natuurlijk altijd wel Hollanders in Maastricht. Hoewel ze er wel graag geziene persoonlijkheden waren.

Jo had natuurlijk als elk mens zijn eigenaardigheden, zo lustte hij wel graag een goed glas wijn en wel meer dan één ook! Was hij ondanks allerlei lumineuze ideeën voor handel, eigenlijk niet zakelijk, kon met ongenuanceerde linkse waarheden uit de hoek komen en had o.a. een enorme hekel aan het Koningshuis, aan roken en verbloemde dit alles absoluut nooit. 't Gebeurde overigens regelmatig dat hij ‘per ongeluk' een glas bier liet vallen over de pakjes sigaretten van stamgasten. Deze pakten hem dan terug, op onschuldige wijze, door juist bij hem over het roken te beginnen... Hem lekker een beetje stangen!

In 1980 verliep het contract met de brouwerij en Bobby had er na ruim 30 jaar keihard werken ook wel genoeg van. Maar na ongeveer een jaar niks doen en wonen in een flat aan de Sauterneslaan 25A verveelden ze zich en begonnen in een oud café aan de Lage Kanaaldijk, een restaurantje ‘Le poisson qui rie'. Dit konden ze later goed verkopen en staat nu bekend als ‘t Drifke. Overigens wonen ze dan voor het eerst in hun leven niet bij het bedrijf. Daarna volgde er nog een nieuw bedrijf, weer een eetcafé gevestigd in een oud winkelpandje vlakbij het Onze Lieve Vrouwe Plein, in de Koestraat, ‘Mijnheer Dinges' geheten. Het had direct succes, maar eigenlijk waren ze toen al te oud en rond 1986 hielden ze er mee op.

Rond 1988 verkasten ze naar de Bogaardenstraat, een woonproject voor en van ouderen aan een gerestaureerd binnenhof. Mooi, maar eigenlijk te saai voor Bobby en Jo. Wel bleef Jo dromen over het kopen van een groot schip in de Maas om daar een visrestaurant op te beginnen. Ze reisden er zelfs voor naar het eiland Wight om een oud schip te kopen en Jo begon alvast serviesgoed met visafbeeldingen te verzamelen. Uiteindelijk stond er in de kelder een complete horeca inventaris bij elkaar gesprokkeld. Het bleef bij een droom...

Hij overlijdt op 78 jarige leeftijd aan een combinatie van leukemie, een maagzweer en een verzwakt hart. Op 16 december 1999 verhuisde Bobby naar Leiden, waar ze vijf jaar aan het Duinhof 5 woonde. Haar gezichtsvermogen ging snel achteruit, maar met allerlei hulpmiddelen en begeleiding genoot ze nog lang van haar grote hobby's; lezen en reizen. Een half jaar na haar 80e verjaardag overleed ze in Leiden.


 

X-a Weilers, Sophie Alexandra [Fieke] is geboren op donderdag 8 mei 1947 in Amsterdam, dochter van Weilers, Johan en Kortmulder, Francisca Johanna Maria [Bobby].

Beroep: beeldend kunstenaar

Trouwde, 39 jaar oud, op maandag 5 augustus 1986 in Maastricht met Offerman, Johan Hubert Theo [Theo], 55 jaar oud. Hij is geboren op vrijdag 4 juli 1930 in Doenrade, Limburg. Hij is overleden op zaterdag 15 augustus 1992 in Maastricht, 62 jaar oud.

Na de middelbare school doet zij een secretaresse opleiding en rond 1968 studeert zij drie jaar Frans en Franse literatuur in Parijs. Tussen 1972 en 1977 bezoekt ze de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht.

Fieke schildert voornamelijk met olieverf in een kleurrijk palet, het liefst landschappen. Daarnaast maakt zij collages, tekeningen, aquarellen en glas- etsschilderijen.

Zij exposeerde in een groot aantal plaatsen, gaf les, maakt jaarlijks een landschapsreis door Europa en geeft workshops collage. Zie haar eigen website

Fieke is behalve kunstenaar ook zeer sociaal betrokken. In 2003 heeft zij de leiding over een project waarbij asielzoekers schilderen over hun leven en hun toekomst, om zo het contact tussen vluchtelingen en Nederlanders tot stand te brengen.

 

X-b Weilers, Berend Wouter is geboren op dinsdag 8 maart 1949 in Amsterdam, zoon van Weilers, Johan en Kortmulder, Francisca Johanna Maria [Bobby].

Beroep: ambtenaar, projectmanager, B&B ondernemer

Trouwde, 42 jaar oud, op maandag 24 juni 1991 in Schoonhoven met Harinck, Marga, 41 jaar oud. Zij is geboren op dinsdag 30 augustus 1949 in Terneuzen, dochter van Harinck, Marinus Cornelis en Hermsen, Johanna Hendrica Frederika. Beroep: sociaal pedagoog, ambtenaar, B&B ondernemer.

Kinderen van Weilers, Berend Wouter en Harinck, Marga:

1. Weilers, Judith Sophie, geboren op zaterdag 16 augustus 1980 in Leiden Volgt XI-a.

2. Weilers, Jan Auke, geboren op maandag 23 april 1984 in Leiden.

Berend studeerde rechten in Leiden, waar hij in 1973 afstudeerde. Tot 1 juli 2006 werkte hij als ambtenaar, eerst bij het Rijk en later op Gemeentelijk niveau, o.a. als Interim manager bij de gemeente Haarlemmermeer en in Schiedam, waar hij deel uitmaakte van het directieteam.

In de zomer van 2006 gooit hij het roer definitief om en kiest alsnog voor werken in de ‘horeca'. Samen kopen ze in september 2006 een grote stolpboerderij op Texel, waar ze in 2007 een zeer gezellige Bed & Breakfast accomodatie Klif 1 zijn begonnen, een heerlijke plek voor rustzoekers, fietsers en wandelaars!

XI-a Weilers, Judith Sophie is geboren op zaterdag 16 augustus 1980 in Leiden, dochter van Weilers, Berend Wouter en Harinck, Margaretha [Marga].
Beroep: marketing & sales assistent
Trouwde, 19 jaar oud, op dinsdag 4 juli 2000 in Dordrecht met van Zuijlekom, Jonathan, 24 jaar oud. Hij is geboren op zondag 7 maart 1976 in Leiden, zoon van van Zuijlekom, Denijs en Ketelaar, Geesje.
Beroep: software engineer.

Kinderen van Judith en Jonathan:

1. Anna Flora van Zuijlekom, geboren op woensdag 18 december 2002 in Leiden.
2. Tim David Jelle van Zuijlekom, geboren op dinsdag 20 december 2005 in Leiden.
3. Levi Denijs van Zuijlekom, geboren op vrijdag 5 november 2010. Bij de geboorte woog Levi 4250 gr. en was hij 55 cm. lang.
4. Elise Mirjam Sophie van Zuijlekom, geboren op donderdag 24 mei 2012. Bij de geboorte woog Elise 3810 gr. en was zij 50 cm. lang.

X-c Weilers, Ruth Louise is geboren op dinsdag 25 augustus 1953 in Haarlem, dochter van Weilers, Johan en Kortmulder, Francisca Johanna Maria [Bobby]. Beroep: advocaat Zij ging samenwonen in Amsterdam met van den Boogert, Gerrit Jan. Beroep: advocaat

Kinderen van Weilers, Ruth Louise en van den Boogert, Gerrit-Jan:

1. van den Boogert, Mark Alexander, geboren in mei 1985 in Amsterdam.                          2. van den Boogert, Laura Florika, geboren op donderdag 31 maart 1988 in Amsterdam.

 

 

Ruth studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1980 is zij werkzaam als advocaat te Amsterdam met een eigen kantoor, WEILERS advocaten, dat sedert 2000 gevestigd is in de representatieve Museumbuurt in de Johannes Vermeerstraat 34. Ruth heeft zich gespecialiseerd in arbeidsrecht en letselschadezaken.

 

 

IX-j Weilers, Frans is geboren op dinsdag 4 januari 1921 in Amsterdam, zoon van Weilers, Franciscus Antonius en Smaal, Johanna. Overleden op woensdag 3 december 1975 in Zeist, 54 jaar oud.
Beroep: winkelier in huishoudelijke artikelen, drogist
Trouwde, 24 jaar oud, op donderdag 29 november 1945 in Scherpenzeel met Hooijer, Maria Reina [Marietje], 22 jaar oud. Zij is geboren op donderdag 6 september 1923 in Scherpenzeel, dochter van Hooijer, Gerrit en Blanken, Hendrika.
Beroep: kapster

Frans werkte samen met zijn jongere broer Louis in het woninkje boven de winkel op de Voorheuvel 51 te Zeist. Frans maakte tijdens de oorlog tegeltjes in de kelder, met als opdruk een Hollandse leeuw en de tekst ,,Alles sal reg komme" en Louis bracht ze aan de man. Frans kon toen nog niet weten, dat de door hem gebruikte aniline [grondstof voor kleurstoffen] giftig was.

Na de oorlog trouwde Frans met Marietje en nam de ‘lege' zaak, genaamd ‘de Econoom' van z'n vader over, samen trokken ze in de kleine woonruimte boven de zaak.

Kinderen van Weilers, Frans en Hooijer, Maria Reina:

1. Weilers, Maria Francina [Mieke], geboren op zondag 16 maart 1947 in Zeist Volgt X-d
2. Weilers, Anneke [Ann], geboren op donderdag 10 mei 1951 in Zeist Volgt X-e.

Frans bevoorraadde zijn winkel die eerste naoorlogse jaren door middel van ruilhandel met de Canadezen en Amerikanen. Het accent ging steeds meer liggen op drogisterij artikelen met daarnaast verf en behang. De winkel werd vervolgens uitgebreid met het aangrenzende pand.

Ook verkocht hij heel vooruitstrevend Durex condooms. Dit ging natuurlijk niet openlijk; "de heren kochten een onsje drop en dan kwam er een bepaald pakje bij, verpakt in grauw papier".

Op 12 december 1956 kocht hij een tweede zaak met een normale bovenwoning in de Johan van Oldenbarneveltlaan 78. Het gezin verhuisde hier naar toe en Marietje zou deze zaak gaan runnen. De collega middenstanders in Zeist gooiden aanvankelijk roet in het eten, want in die tijd twee zaken bestieren, dat kon niet... Mijnheer pastoor verbood zelfs tijdens de zondagse preek, dat de parochianen niet langer hun boodschappen mochten doen bij ‘de Econoom'. Vervolgens wilde de eigenaar / verhuurder van de panden aan de Voorheuvel de zaak ook niet meer aan Frans verkopen. De koop ging uiteindelijk toch door en Marietje opende alsnog de drogisterij / parfumeriezaak.

En dat alles, terwijl Frans nog wel zo goed met de nonnen kon opschieten. Hij gaf ‘hun' moeilijk opvoedbare meisjes altijd een baan in zijn zaak!

Zijn winkelvoorraad vulde hij op vindingrijke en zakelijke manier aan. Eén keer per jaar kocht hij de overtollige voorraden van de behangfabrieken op en sloeg de handel op in onbewoonbaar verklaarde panden. Vervolgens sorteerde hij het behang allemaal zelf. Daarnaast was hij ook één van de eerste winkeliers in Zeist, die vuurwerk verkocht, hij voorzag altijd handel.

Vanaf 1957 ging het gezin elk jaar met de auto en tent een paar weken naar Zwitserland op vakantie. Frans gaf altijd als reden aan, dat hij alles met eigen ogen wilde zien waar zijn vader ooit gewerkt en gewoond had.

Hij had voor zijn oude dag maar één droom, een groot jacht, dan zouden zijn kinderen later vaker langskomen.

In 1968 liet hij een jacht bouwen bij Kompier in Woerden, zijn trots! Het schip lag jarenlang 's winters bij het zwembad van Breukelen, daar kon hij heerlijk zelf knutselen, in een chique jachthaven niet. Een andere hobby was het zelf opgerichte fotoclubje, maar dat was alleen een mannenzaak.

Frans had ook zijn eigenaardigheden, zo haatte hij telefoons, klokken en voedsel uit blik. Dus bij hen thuis geen telefoon en klokken. Hij kon erg verstoord raken als er eens geen andijvie op tafel stond en het liefst had hij er ook een groot stuk vlees bij.

In 1968 kocht hij zijn derde drogisterij in Amersfoort aan de Everart Meijsterweg 47. Deze zaak deed hij in 1975 over aan dochter Mieke, die daar toen al met haar gezin boven de zaak woonde. Begin 1972 werd de winkel op de Voorheuvel verkocht aan de gemeente Zeist, vanwege renovatieplannen. Hij was gelukkig een van de eerste winkeliers die toestemde in de verkoop, toen de gemeente nog geld had...

In hetzelfde jaar wordt Frans getroffen door een ernstige ziekte, ondanks een zeer gezonde levensstijl [hij dronk en rookte niet]. Maar de hele winkel op de Voorheuvel had jarenlang wel vol met giftige stoffen gestaan, zoals DDT en benzol en alles los in bakken, los in de verkoop, waaruit geschept of gegoten werd. Zoals toentertijd overigens overal nog heel gebruikelijk was. Wat wist men toen van kankerverwekkende stoffen?

De jongste dochter moest op haar 17e in de winkel van haar ouders komen werken door de ziekte van vader. Frans was voor die tijd een wel zeer vooruitstrevende vader en wilde dan ook niet, dat zijn dochters later afhankelijk zouden zijn van een man. Tevens was hij een hoffelijke ingetogen man, altijd goed gehumeurd en bezat hij een droog gevoel voor humor.

In heel Zeist stond hij bekend als de Econoom, die alles verkocht, men kon het zo gek nog niet bedenken of hij had het wel in huis en waar hij het allemaal vandaan haalde, was voor een ieder een raadsel.

Ondanks de kanker en alle ziekenhuisopnames heeft hij nooit geklaagd, er werd gewoon nooit over zijn ziekte gesproken en heeft hij waar mogelijk, tijdens de betere momenten nog gedaan wat hij kon en gelukkig ook nog veel kunnen genieten van zijn boot en z'n vele reisjes door Nederland. Na zeven slopende jaren sterft hij uiteindelijk op 3 december, 54 jaar oud.

 

X-d Weilers, Maria Francina [Mieke] is geboren op zondag 16 maart 1947 in Zeist, dochter van Weilers, Frans en Hooijer, Maria Reina [Marietje]. Beroep: eigenaar damesmode zaak. (1)Trouwde, 22 jaar oud, op woensdag 4 juni 1969 in Zeist met Slot, Cees zoon van Slot, Arie en van Steenwijk, Johanna. Beroep: architect. Het huwelijk werd ontbonden in 1983.

Mieke woont met haar gezin aanvankelijk boven de drogisterijzaak van haar vader, aan de Everart Meijsterweg 47 in Amersfoort. Hier worden ook de twee zoons geboren.

In 1975 neemt zij deze zaak van haar vader over. Ze begint er een eigen damesmode zaak genaamd de ´Fashion Club´.

Kinderen van Weilers, Maria Francina [Mieke] en Slot, Cees:

1. Slot, Jeroen Martijn, geboren op vrijdag 25 december 1970 in Amersfoort.

2. Slot, Matthijs Rogier, geboren op woensdag 27 maart 1974 in Amersfoort.

 

X-e Weilers, Anneke [Ann] is geboren op donderdag 10 mei 1951 in Zeist, dochter van Weilers, Frans en Hooijer, Maria Reina.

Beroep: schilder en beeldhouwer.

Trouwde, 22 jaar oud, op woensdag 10 april 1974 in Zeist met Meloen, Christiaan Jacobus [Chris], 27 jaar oud. Hij is geboren op zondag 5 mei 1946 in Maartensdijk, zoon van Meloen, J. en Cathier, C.

Beroep: medewerker verzekeringsbranche

Ann had eigenlijk graag naar de Kunstacademie gewild, maar daar was geen ruimte voor en wogen de vooroordelen zwaar. Vader Frans was weliswaar vooruitstrevend, maar wilde dat Ann een ‘echt' vak zou leren. Ann maakt prachtige beeldhouwwerken en schildert heel bijzonder voor een autodidact.

Net zoals Ann, lijken hun zoons enorm op hun opa in hun doen en laten. Het hele gezin is watersporter in hart en nieren en ze brengen de zomers door op 't water. 

 

 

Kinderen van Weilers, Anneke [Ann] en Meloen, Christiaan Jacobus [Chris]:

1. Meloen, Isabella Nathalie [Isabel], geboren op zondag 12 december 1982 in Bilthoven.

2. Meloen, Sebastiaan Olivier [Sebastiaan], geboren op dinsdag 3 september 1985 in Bilthoven.

3. Meloen, Maurice Francois [Maurice], geboren op zaterdag 8 oktober 1988 in Bilthoven.

 

IX-f Weilers, Louis is geboren op maandag 24 maart 1924 in Amsterdam. Hij is overleden op zaterdag 8 april 2000 in Amsterdam, 76 jaar oud. Beroep: graficus, marktventer

Trouwde, 33 jaar oud, op donderdag 13 juni 1957 met ter Schegget, Cornelia [Corrie], 22 jaar oud. Zij is geboren op zaterdag 9 maart 1935 in Amsterdam. Het huwelijk werd ontbonden op dinsdag 5 maart 1985 in Amsterdam.

 

Louis wordt geboren in het huis aan de Molukkenstraat 46 / 2 hoog, als jongste zoon van de vier. Als hij 10 jaar oud is verhuist het gezin naar Zeist. Hij was een sportieve jongen en deed onder andere aan zeilen, schaatsen en atletiek. Hierbij had 't hardlopen en speerwerpen zijn voorkeur. Hij won hiermee regelmatig prijzen. Getuige de gepubliceerde uitslagen in de krant het Vaderland van 4 september 1933. Het schaatsen was meer ter ontspanning, hij was eigenlijk geen wedstrijdtype.

Hij werkte rond 1943 samen met zijn broer Frans in de winkel op de Voorheuvel 51 te Zeist. Hij had het koopmanschap al vroeg in zich, zo verkocht jij al op 17 jarige leeftijd, gedurende de oorlogsjaren, de door Frans gemaakte tegeltjes met als opdruk een Hollandse leeuw en de tekst ,,Alles sal reg komme".

Gedurende de WO II werd hij diverse malen opgepakt door de Duitse bezetter, voor de Arbeitseinsatz maar telkens wist vader Frans hem weer los te praten. Op één keer na, waarna hij drie maanden in kamp Amersfoort vast zat. Door bemoeienis van een aangetrouwde oom is hij hier zonder kleerscheuren uitgekomen. Hij woonde die oorlogsjaren bij zijn ouders in de royale twee onder één kap woning aan de Kroostweg 18b. Een huis met een grote tuin waar Louis veel groente verbouwde. Hij was degene met de groene vingers in het gezin.

Louis was een knappe jongen, vooral in zijn witte pak vielen alle meisjes voor hem. Hij verhuisde samen met zijn ouders mee terug naar Amsterdam. Eerst naar de Keizersgracht 607, boven het koetshuis [paardenstallen] van de ambtswoning van de Burgemeester, later naar de Marco Polostraat in Amsterdam West en vervolgens naar de Plantage Badlaan 17, tegenover Artis. Hier overleed zijn vader in ‘55 en kwam zijn vrouw Corrie er na hun huwelijk in ‘57 bij inwonen.

Kinderen van Weilers, Louis en ter Schegget, Cornelia:

1. Weilers, Johanna [Joan], geboren op vrijdag 27 juni 1958 in Amsterdam Volgt X-e.

2. Weilers, Paula, geboren op zaterdag 29 oktober 1960 in Amsterdam Volgt X-f.

3. Weilers, Linda, geboren op maandag 1 juli 1963 in Amsterdam Volgt X-g.

Ook hun drie dochters kwamen in de Plantage Badlaan ter wereld. Oma ging dementeren en kwam in 1961 in een bejaardentehuis terecht.

In 1965 verhuisden ze naar de nieuwbouw woningen in West. Hier woonden ze tot aan hun scheiding in 1985. Hoewel Corrie gek op Louis was, bleek er voor haar op de langere termijn niet met hem te leven en ze gingen uit elkaar. Ze vonden vervolgens twee woningen tegenover elkaar in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost. Zo bleef Louis betrokken bij zijn gezin, hij was een leuke aparte, wel explosieve maar ook kunstzinnige vader.

Louis had veel verschillende beroepen en banen. Hij kon, een familiekwaal, moeilijk een baas boven zich velen. Hij werkte als decorateur bij Galerie Modern in Utrecht en bij de firma Gerzon in Amsterdam. Vervolgens was hij jaren graficus bij het bedrijf Tetterode en Paragon. Begin jaren ‘70 begon hij voor zichzelf met de verkoop van kleine handgemaakte beeldjes en sieraden op kunstmarkten.

Dit was zo lucratief en succesvol dat hij dit vak bleef uitoefenen en uitbreidde tot een marktkraam op diverse weekmarkten.

Hij was een echte natuurliefhebber en vogelkenner en hij kon zich dan ook zeer druk maken over misstanden, en daarbij het milieu in het bijzonder. Eén van zijn stokpaardjes was, zoals hij dat noemde de asfaltering van Nederland. Hij was hier zéér fanatiek in. Zo zelfs, dat hij als overtuigt tegenstander van de toenemende milieuverontreiniging, dat hij bijna alles op de fiets deed, ook zijn markten!

Na een groot hartinfarct op zijn 71e verkaste Louis naar een laagbouw appartement iets verderop, de Kelbergen precies tussen het huis van zijn, inmiddels volwassen dochter Paula in Gaasperdam en dat van zijn exvrouw Corrie, in.

Hier woonde hij nog vijf jaar tot aan zijn dood, heel prettig. Louis werd begraven in het Familiegraf op Begraafplaats ´de Nieuwe Ooster´ te Amsterdam, waar ook zijn beide ouders en zijn oudste broertje, hun laatste rustplaats vonden.


 

X-f Weilers, Johanna [Joan] is geboren op vrijdag 27 juni 1958 in Amsterdam, dochter van Weilers, Louis en ter Schegget, Cornelia.

Beroep: schoonheidsspecialiste, makelaar. (1) Begon een relatie met Zeegelaar, Armand Louis. Hij is geboren op vrijdag 25 februari 1966 in Suriname. De relatie werd ontbonden. (2) Begon een relatie met Quintero, Mauricio Mora. Beroep: makelaar.

Kinderen van Weilers, Johanna en Zeegelaar, Armand Louis:

1. Zeegelaar, Zoë June, geboren op vrijdag 25 februari 1994 in Amsterdam.

2. Zeegelaar, Denz, geboren op donderdag 18 december 1997 in Amsterdam.

Joan wordt geboren als oudste van drie dochters, in het huis waar ook oma dan nog woont, in de Plantage Badlaan 17, vlakbij dierentuin Artis.

Zij volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste en was zo goed in haar vak dat ze een eigen opleidingsinstituut kon beginnen aan de Keizersgracht in Amsterdam, genaamd ‘Make-up Academie Le Comte & Weilers'. Diverse later bekend geworden visagisten, zoals Leico, komen bij haar vandaan. Daarna heeft ze nog een poos vanuit haar woning in Diemen, een ‘Agency for Make-Up Joan Weilers', gevoerd.

Samen met haar huidige levenspartner heeft ze een makelaarskantoor genaamd Uvita ‘ My lovable land' Real Estate, Puntarenas Costa Rica, dat zowel land als huizen verkoopt.

 

X-g Weilers, Paula is geboren op zaterdag 29 oktober 1960 in Amsterdam, dochter van Weilers, Louis en ter Schegget, Cornelia.

Beroep: verkoopster, marktventer. Trouwde, 26 jaar oud, op vrijdag 2 januari 1987 in Amsterdam met Dingeman, Vittorio [Victor], 30 jaar oud. Hij is geboren op woensdag 18 april 1956 in Semarang, Java, zoon van Dingeman, Gideon en Aué, Silvia. Beroep: politie agent

Paula wordt geboren als de middelste van drie dochters, in het huis waar ook oma nog inwoont, in de Plantage Badlaan 17, vlakbij dierentuin Artis. Zij en Victor trouwden in het sfeervolle ´West Indisch Huis´ te Amsterdam.

De laatste jaren van haar vaders leven helpt zij hem bij zijn werkzaamheden op de diverse weekmarkten. Na zijn dood zet zij de marktkraam met sieraden voort op de vrijdagse markt in Amstelveen. Kortom, ze lijkt op haar vader en is een creatief mens.

Kind van Weilers, Paula:

1. Weilers, Louise, geboren op dinsdag 14 maart 1978 in Amsterdam.

Louise werd vernoemd naar haar opa, waar ze trots op is. Zij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Media & Cultuur, afstudeerrichting TV & Journalistiek en werkt tijdens haar opleiding als onderzoeksjournalist bij de VPRO.

Daarnaast is zij ook actief als model in TV spotjes en tijdschriften. Haar hobby's zijn kickboksen, hardlopen [halve marathon], dansen, muziek en reizen.

Kinderen van Weilers, Paula en Dingeman, Victor:

1. Dingeman, Timothy, geboren op zondag 3 mei 1987 in Amsterdam.

2. Dingeman, Rosanna, geboren op zaterdag 17 maart 1990 in Amsterdam.

 

X-h Weilers, Linda is geboren op maandag 1 juli 1963 in Amsterdam, dochter van Weilers, Louis en ter Schegget, Cornelia. Beroep: modeontwerpster. Begon een relatie met Weidema, Julius. Hij is geboren op zaterdag 25 september 1954 in Nieuw Guinea. De relatie werd ontbonden in 1998.

Kinderen van Weilers, Linda en Weidema, Julius:

1. Weidema, Maxime Inez, geboren op woensdag 11 januari 1995.

2. Weidema, Florence Rose, geboren op vrijdag 12 december 1997.

Linda wordt geboren als de jongste van drie dochters, in het huis waar ook opa en oma eens woonden, in de Plantage Badlaan 17, vlakbij dierentuin Artis.

Zij volgde een opleiding tot modeontwerpster, ook al een creatief beroep. Ze houdt van muziek in het algemeen, van dansen, conditietraining en van lekker creatief bezig zijn.