'Mennonieten Eijland & Museumplein,
twee eeuwen wonen en werken tussen polderslootjes'  

juli 2010 - 1e druk
juni 2012 - 2e druk

 

Het mooie, op traditionele wijze, ingebonden boek, met kleuren omslag (hardcover), telt 180 pagina's en meer dan honderd illustraties. Een aantal pagina's (een preview) kunt u hieronder inzien. Het handzame boek, in kleurendruk op verdikt papier, kost -online besteld- € 37,95 excl. verzendkosten. 
Boekhandel(advies)prijs € 46,95. Geïnteresseerd of bestellen? Stuur mij een email !

De eerste druk was binnen enkele maanden uitverkocht. Er bleek véél meer belangstelling dan verwacht, maar ook de reacties waren geweldig!

De recensies van de 1e druk zijn HIER te lezen.

Sindsdien zijn er verschillende nieuwe bronnen ontsloten en ontving ik aanvullingen van diverse zéér enthousiaste lezers en zelfs een mooie kopie afdruk van een schilderij van het Mennonietenpad. Dit is allemaal verwerkt in de tweede en aangevulde druk, die daardoor ook 20 pagina’s meer telt.
 

Samenvatting
Het Amsterdamse Museumplein ofwel het voormalige Mennonieten Eijland zoals het ooit was, ter hoogte van de Weteringpoort; ofwel het gebied tussen het Rijks- en Stedelijkmuseum.

De ontwikkeling van dit kleine industriegebied, toen deel van de Binnendijkse Buitenveldersepolder, volgde op de aanlegplannen van Amsterdams halvemaanvormige grachtengordel.
Ingeklemd tussen afwateringsslootjes, stonden hier vanaf het derde kwart Gouden Eeuw zeven molens aan de Mennonietensloot: gezien vanaf de huidige Stadhouderskade (Buitensingel) aan de zuidzijde drie korenmolens met daarachter een houtzaagmolen en een wasblekerij. Aan de noordzijde van de sloot bevonden zich nog drie houtzaagmolens. Tussen en achter de molens lagen warmoesiers-tuinen (groentekwekerijen).

In elf hoofdstukken, neem ik u mee naar het leven en werken - het lief en leed - van de 'eilandbewoners', hoofdzakelijk koren- en houtzaagmolenaars, warmoezeniers en waskaarsfabrikanten. Aan de hand van oude schilderijen, tekeningen, kaarten, koopakten, gildeboeken, historische kranten, bevolkings- en stadsadministratie en meer, wordt een beeld geschetst van het wel en wee in het dagelijks leven.
We volgen de bedrijfseigenaren - waar mogelijk hun knechten - en hun kinderrijke gezinnen, de gilde-voorschriften en hun problemen met de overheid. Alles bezien in het licht van de demografische ontwikkelingen, zoals huisvesting, voeding, ziekte, scholing etc.
Ruim twee eeuwen overbrugt deze reconstructie van een ‘eiland' onder de rook van Amsterdam. Vanaf halverwege de Gouden Eeuw tot het laatste kwart van de negentiende eeuw, toen het ooit zo pittoreske gebied, in de jaren van industrialisering en modernisering, werd opgeslokt door de grote stad en ruimte moest maken voor de cultuurtempels rond het Museumplein.

Het verhaal is geïllustreerd met - niet eerder gepubliceerde - afbeeldingen uit diverse privécollecties, origineel archiefmateriaal - en zoals een lezer opmerkte: "een macht aan foto's, tekeningen en schilderijen" - waardoor het interessant is voor iedereen! Natuurlijk boeiend voor lezers met voorouders op het 'eiland' buiten de Weteringpoort, maar zeker óók een aanrader voor de huidige bewoners van Oud Zuid en het Museumkwartier, met belangstelling voor de historie van hun woonomgeving.

Verschillende situatiekaarten van het voormalige 'eiland' met daarop ingetekend het huidige stratenplan - Rijksmuseum - PC Hooftstraat - Boerenwetering - Concertgebouw - van Baerlestraat - ontbreken uiteraard niet!  

 Inhoud - boek Mennonieten Eijland & Museumplein  Dagelijks leven (preview)  Korenmolens (preview)  Warmoeziers (preview)  Houtzaagmolens (preview)  Wasblekerij (preview)

De gezinnen en personen die tussen 1662 en 1886 aan het Mennonietenpad (ook wel Menistenpad, Mennonitepad, buijte de Weteringpoort of Weteringbarrière) woonden en werkten, zijn hieronder als PDF in te zien, in het naamregister uit het boek.

 Naamregister - boek Mennonieten Eijland & Museumplein test